Nieuws!

Ingmar Baeyens – De frietadviseur

Bitches, he’s back. Als een vierde golf komt de frietadviseur over je heen. Ik doe het niet voor het geld, ik doe het ver eir! Ver Oilsjt! Om een goe pak friet te verzekeren en ranzige kogels voor jullie op te vangen want that is how I roll.

Op deze stemmige herfstavond overvallen we De Frietmarsjang, een relatief jonge zaak op de oude steenweg naar Ninove. Geraak ik er met het circulatieplan? Ik neem de Bullit dus ja. Sorry, linkse propaganda.
Ter plaatse ontdekken we de marsjang achter zijn ketels. Kort geschoren, veel tattoos, kenmerken die mijn hoogste goedkeuring wegdragen! De dames zijn het met me eens en de heren ook want ik ben woke. Maak u echter geen illusies, de vrouw van de marsjang is er ook en neemt mijn bestelling op.
Het gaat hier hard. In mijn vorige besprekingen was de soms gestoorde traagheid vaak een puntje van kritiek maar hier aanschouw ik bijna een soort van choreografie. Cirque du Soleil voor frituristen. Drie bestellingen tegelijk worden behandeld zonder fouten te maken of gaartijden te verknoeien.
De frietjes zijn heerlijk en komen in copieuze hoeveelheden. Niet te dik niet te dun, krokant buiten en zacht binnenin. Het bouletje lijkt wel een demo van hoe de uitvinder, monsieur Boulette, het ooit bedoeld had toen hij een succulente vleessnack bedacht. Die kipcorn is iets nieuws, overmoed zo aan mijnen bredden te zien na deze somptueuze avondmaaltijd.
Over naar de Bicky. Mijn liefde hiervoor laat zich niet zo makkelijk uitleggen, verkondigen wij het mysterie van ons geloof, zoiets. Gewoon al er eentje in mijn bezit hebben, nog voor de executie van de consumptie zich voltrokken heeft, pompt serotonine door mijn lijf in het voortjakkerende ritme van een specht die scheel ziet van de coke. Wat een feest. Ik vraag hem zonder augurkje, alles is volgens de regels van de kunst.
De ster van de avond is echter nog niet vernoemd, de stoofvleessaus! Echt geweldig hoor, de laurierblaadjes en sliertjes vlees liggen er nog tussen, heerlijk zoetig, ik kreeg het eventjes benauwd maar dat kan ook aan de te grote hoeveelheid eten die ik op te korte tijd door mijn slokdarm aan het drijven was komen.
Het kot: 8/10 (handgeschreven menu!)
Bediening: 10/10 (nooit gezien, perfect)
De fret: 9/10 (nu even een uurtje gaan liggen)

De Frietmarsjang in Erembodegem pakt bij mijn comeback een duizelingwekkende 9 op 10 overall. Het angstaanjagende is dat deze mensen nog maar net in de branche gestapt zijn en dus enkel beter zullen worden. Dit is een prachtige zaak mensen, allen daarheen maar niet te rap want ze gaan morgen in verlof! Een mens zou voor minder nadat hij heeft gekookt voor de adviseur. Peace out!

Friet From Desire geeft 19/20: “Authentiek, met liefde gemaakt en een eigen signatuur”

De Fritmarsjang in Erembodegem van Eefje en Ewout opende in mei 2021 haar deuren en trok enkele maanden geleden mijn aandacht tijdens het googelen. Ik heb (naast frieten) een grote liefde voor vleeswaren en de Marsjang zelf heeft een achtergrond als slager, dus dat is erom vragen hé. Goed weer is ons tijdens dit tripje zeker niet gegund, de regen valt namelijk met bakken uit de lucht. Wanneer de de zaak binnenwandelen, voelt het alleszins aan alsof we de 100 meter van de auto naar de frituur al zwemmend hebben overbrugd. Dan ben je wel toe aan wat comfort food.

Het aanbod van De Fritmarsjang is in grote lijnen nog zoals bij een klassiekere frituur: frieten, snacks, eigen bereidingen (warm) en hamburgers. Geen broodjes, croques of slaatjes dus. Je kan en mag er natuurlijk voor kiezen om een uitgebreide menukaart te hebben, maar hier wordt duidelijk de kaart getrokken van de verse (vlees)specialiteiten. Het kijken naar de menuborden is eigenlijk overbodig, want ik wist op voorhand al wat te bestellen: de Ribbekasburger en de Rib Fingers (€ 4,50). We geven uiteraard nog graag de link naar hun bestelplatform mee.

In afwachting van onze bestelling gapen we even naar het tv-scherm waar de nieuwsuitzending toont hoe miserabel de wereld kan zijn, maar gelukkig worden we plots uit ons lijden verlost met de mededeling dat ons eten klaar is. ‘Holy shit’, denk ik bijna luidop terwijl ik de 2 afgeladen plateaus van de toonbank naar ons tafeltje draag. Mijn kleintje is een siamese tweeling, want die bestaat eigenlijk uit 2 kleintjes. De frieten zijn met veel aandacht gebakken, want ze smaken overheerlijk en zijn mooi krokant van structuur. Echte friet dus! Next: de Rib Fingers. Die gaan er vlotjes in, mijn collega-frituurliefhebbers raad ik aan om ze eens met looksaus, chilisaus of samurari te proberen. Dan belanden we bij de befaamde Ribbekasburger met saus van de Marsjang (+ € 1,00). Je kan die ook met looksaus krijgen, maar die was vanavond uitverkocht. De burger bevat superzacht ribbetjesvlees, een gigantische lading saus en rauwkost tussen een bagnatbroodje. Het is gezellig smossen, maar o zo lekker.

Met spijt in het hart moet ik een restje burger en nog wat frietjes laten liggen, want het heeft echt gesmaakt. Voor ons was dit zoals eten in een betere frituur hoort te zijn: authentiek, met liefde gemaakt en een eigen signatuur. Hopelijk stuurt het dagelijkse leven me de komende jaren nog veel in de richting van Aalst, dan weet ik alleszins zeker wat te eten.

Pluspunten: huisgemaakte (vlees)specialiteiten, grote porties, vlotte bediening
Minpunten: het broodje van de ribbekasburger zou opgewarmd nog beter zijn

Capaciteit: 11 binnen
Betalen met Bancontact: ja.        
Frituurvet: dierlijk vet

Frietjes: 5/5
Service: 5/5
Keuzemogelijkheid: 4/5
Prijs-kwaliteitsverhouding: 5/5

Totaalscore: 19/20